Lótusz

A zene hatása az emberi szervezetre

Október 1. napján ünneplik a zene világnapját, Jehudi Menuhin, japán hegedűművész ötlete nyomán.

És miért is a zene? Azonnal kiderítjük.

zeneh

 A zene jótékony hatása

Lassú zenét? Vagy inkább a gyorsabb dallamokat kedvelitek? A slágereket, vagy a kevésbé ismert zenéket hallgatjátok szívesebben? Komolyzenét? Vagy inkább könnyebben emészthető számokat hallgattok?

zeneh 4

A lassú zenék: a lassan zenék a szervezetre stresszcsökkentő, nyugtató hatással bírnak. A lassú, leginkább komolyzenét hallgatva a légzésünk lelassul, a szívverésünk lenyugszik, a szervezet immunrendszerét erősíti. Tudósok szerint a komolyzene az életbe vetett hitet növeli.

Vivaldi: Négy évszak, tavasz

A romantikusabb dallamok a képzelőerőnket stimulálják. Miközben hallgatjuk, az agyunk jobb agyféltekéjét használva, kreativitásunk is nőhet. Fantáziánk óriási mozgatórugó egyébként: amit el tudunk képzelni, azt meg is tudjuk valósítani. Miközben a szívünknek kedves képeket képzelünk el, az agyunk endorfint termel, így boldogságérzetünk nő.

A ritmusosabb zenék teljesen felpezsdítenek: a pulzusunk emelkedik, a légzésszám megnő. A vitalitásunk is nőhet, teljesen energikusnak és tettre késznek érezzük magunkat. Felbuzdulunk ,nekiindulunk. Erőt ad, és beindít.

A zenénél nagyon fontos, hogy ne legyen túl hangos, mert az már túl zavaró lehet.

Meditációs zenék általában természeti jelenségek hangjait (tenger zúgása, a hullámverés, a szél fújása) használják, valamilyen lágyabb zenével kombinálva. Ezek a zenék egyesítik a komolyzene és dallamosabb dalok pozitív hatásait: lenyugtatnak, a fantáziánkat megmozgatják és a szervezetünket immunrendszerét erősítik.

A zene nemcsak a testünkre hat pozitívan: a lelkünkre is pozitív hatást gyakorol.

A zene nemcsak a felnőttekre, a gyerekekre, sőt még az anyuka pocakjában növekedő babákra is hat. A babák agyi működését, fejlődését pozitívan befolyásolják. A hasonló komolyzenét (pl. Mozart-ot) hallgató/halló kicsit sokkal okosabbak.

Tehát a zene segít! Hallgassatok jó zenéket, értékes muzsikákat, mert a jó zene fejleszti és építi a lelketeket, a testeteket és a szellemeteket is!

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!

Ha van kedved, csatlakozz a FACEBOOK-csoporthoz is!

Áldás! Lótusz

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!