Lótusz

Meginnád a világ legdrágább kávéját, ha tudnád miből készül?

Ugye te is láttad a Bakancslista című filmet? Abban a morgós, gazdag úr csakis Kopi Luwak kávét volt hajlandó inni. Mitől olyan különleges?

1. Kopi Luwak

Íme, ő a cibetmacska.

kopi 3

És miért érdekel bennünket? Mert az általa “készített” kávé a 3. legdrágább a világon. Azért kerül nagyon sokba ez a kávé, mert nehéz előállítani, illetve hozzájutni. A cibetmacskák egyik alfaja a Pálmasodró, aki előszeretettel fogyasztja el a kávécserjét az Indonéz szigetvilágban. Ízlése kényes, csak a legérettebb kávébabok külső lágy héját bírja megemészteni (a kávészemeket nem).

kopi 1

Az állat emésztőrendszerében végbemenő folyamatok teszik a kávét annyira különleges zamatúvá.

kopi 2

Igen, ez a majdnem végeredmény…

Erre egyébként úgy jöttek rá, hogy egy ideig az indonéziai lakosok számára a kávészüretelés tiltva volt, ezért a Pálmasodró ürülékében talált szemeket használták fel kávézásra. Így derült ki, mennyire különleges ízű. És az ára is az: kb. 87 000 Ft/kg-ért vásárolható belőle.

2. Jacu

jacu 1

A Jacu madár is az ínyencek közé tartozik, ezért is volt büntiben sokáig a kávétermelők szemében. Ugyanis ez a brazil tyúkalakú madár, a legérettebb szemeket dézsmálja le a kávécserjékről. A zúzógyomorral rendelkező madár emésztőrendszerén keresztül haladva a magokat összeőrli, de szerencsére a kávébabok sértetlenül kerülnek ki végül. Az emésztési folyamata 20-60 percig tart.

jacu 2

Jacu madár

A Jacu kávé végeredménye egy mogyorós-ánizsos ízű kávé. Legtöbbször Arabica kávét tartalmaz. Ára “annyira” nem magas, bár volt már olyan, amelyet 130 000 Ft/kg áron értékesítettek.

3. Black Ivory

black ivory 2

A Black Ivory egy jó nagy kupacból kerül ki. Ugyanis Thaiföldön, az elefántrezervátumban történik meg az 1500 m magasan termesztett Arabica kávészem “átalakulása”. A rezervátum elefántjaival etetik meg a kávészemeket, majd 30 óra emésztőrendszerben történő vándorlás után kerülnek napvilágra. A kipotyogtatott kávészemeket kézzel gyűjtik össze, a napon megszárítják, majd megpörkölik.

black ivory 3

Elefánt rezervátum


black ivory

Elefánt-popó

Íze még a Kopi Luwakénál is lágyabb ízű, ezért sokkal keresettebb. Ez az árán is meglátszik: kb. 270 000 Ft/kg, amiből egy csészényi kb. 17 ezer forintba kerül. A kávé forgalmazásából származó bevételek 8 százalékát az elefántrezervátum költségeinek fedezésére fordítják.

főkép

Én nem vagyok nagy kávés, azonban a fenti tények megleptek. 🙂 Sőt a cicámat is… 😉

Ha te is érdekesnek találod a cikket, oszd meg mással is! Ha van kedved, kövess a FACEBOOK-on is!

Áldás! Lótusz

képek, forrás:

pinterest.com, wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, oszd meg a barátaiddal is!

Ha van kedved, csatlakozz a FACEBOOK-csoporthoz is!

Áldás! Lótusz

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!