Lótusz

Tibeti bölcsek 26 jótanácsa az élethez

A tibeti buddhista szerzetesek az alábbi jótanácsokkal segítik gondolkodásodat, életedet! 1.Ha tetszik – mondd el. 2. Ha nem tetszik – mondd el. 3. Ha hiányzik valaki – hívd fel. 4. Ha nem értesz valamit – kérdezz. 5. Ha szeretnél találkozni valakivel – hívd meg. 6. Ha szeretnél valamit – kérj. 7. Soha ne vitatkozz! 8…. Tovább »

Dalai Láma: 8 lépés a boldogsághoz

A Dalai Láma a tibeti buddhizmus feje bár száműzöttként él, mégis kiegyensúlyozott, alázatos, szeretetteljes és példamutató életet él. Ahhoz, hogy ezt a kiegyensúlyozott, melegséget és bizalmat árasztó légkört kialakítsa magában, maga körül, az alábbi 8 lépést igyekszik mindig fejben tartani. 1. Ne foglalkozz külsőségekkel! A külsőnk, a külsőségek átmeneti dolgok. A földi életünkben túlságosan nagy… Tovább »

Ez a világ legmagasabban fekvő palotája

Potala palota: itt éltek egykor a dalai lámák A Potala palota (szanszkritül: Buddha hegye) egy hatalmas épületkomplexum a “világ tetején”. A Kínai Népköztársaság Tibeti autonóm tartományában, Lhásza városától nem messze a Vörös-hegyen áll, 3630 méter magasan. Az épület 13 emeletes, magassága kb. 118 méter, területe 130 000 négyzetkilométer, és 999   szobája van. A Potala egykor… Tovább »

Itt él a Dalai láma

A tibeti Dalai Láma Indiában él A Dalai lámák lakóhelye az 5. századtól kezdődően századokon át a Tibetben található Potala palota és nyáron a Norbulingka palota és park volt. Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma is itt élt 1959-es száműzetéséig. A két rezidencia a tibeti Lhászában található. Azonban Tibet kínai megszállását követően a Dalai láma… Tovább »

Amitábha, a legnépszerűbb Buddha

Amitábha, a legnépszerűbb Buddha: „aki meghallja a világ hangjait” Amida, Amitabha Buddha az öt meditációs Buddha egyike. Az öt meditációs Buddha (dzsáni-buddhák), a mahajana buddhizmus “szentjei”. Amitábha Buddha az öt meditációs buddha legismertebbike.  A buddhizmus egyik legnagyobb irányzata (melyet legtöbben követnek), a Tiszta Föld, melynek középpontjában Amitábha Buddha tisztelete áll. Története azzal kezdődött, hogy Amitábha… Tovább »

Ilyen példamutatóan nevelik Tibetben a gyermekeket

Tibetben, ahogyan az élet más területein is a szelíd, példamutatás alapján, minden gyerekere a “maga szintjének megfelelő” módszerrel igyekeznek átadni a tudásukat. Nemcsak a matematikai, olvasási és egyéb képességről van itt szó, hanem az emberré válás, a testileg-lelkileg-szellemileg egészséges személy kibontakozásáról is. A gyerekeket életkori sajátosságainak megfelelően készítik fel az életre. A szülők-tanárok eszerint működnek… Tovább »

A fiatalság forrása: 5 tibeti jógagyakorlat

Nemrég az egyik bloggertársammal valahogy szóba került a jóga. Én nevetve mondtam, hogy 30 év óta jógázom. Igen, elsős voltam és akkor is duci…. Egy másik duci osztálytársammal elküldtek minket Benke Marika nénihez. A mai fejemmel tudom, hogy ez hatalmas megtiszteltetés volt és nagy élmény, de, akkor, hatévesen elég viccesnek tűnt, ahogyan a cicahátat, a… Tovább »

Karmád szerint ezt hozza számodra a tél

A tibetiek a horoszkópot a karma szerint feleltetik meg. Attól függően, hogy melyik évben születtél, kapod életfeladataidat. Legtöbbször az előző életeben meg nem tanult dolgokat adják fel számodra, hogy újra megpróbáld megtanulni. A karmahoroszkóp az egész életet átfogja, de kisebb időszakokat is “elemezhetünk”. Olvasd el, Rád mi vár idén télen! Keresd ki, hogy melyik évben… Tovább »

Hogyan és mit dekorálj mandalával?

“A mandala a teljesség, a középpel harmonikus egységben lévő körülmények összessége.” Tarab Tulku Nemrégiben készítettem egy bejegyzést egy hölgyről, aki hanglemezekre készít mandalákat. De azóta is valahol, a gondolataim leghátsó részén ott motoszkált, hogy mi: én és a mandala, még tartogatunk egymásnak meglepetéseket…  És igen, ma már nem bírtam tovább és le kellett ülnöm, hogy… Tovább »

Inspiráló ötletek: meditációs-, relaxsarok otthonra

Hogyan alakíts ki otthonodban meditációs-, zen-, jógasarkot, vagy a saját kis szentélyed? Ebben próbálok ma segíteni. Aki erre a bejegyzésre kattintott, valószínűleg hisz valamiben: vagy katolikus hívő, vagy a buddhizmust követi, vagy ha egyik világvallást sem követi, talán jógázni szokott. Az ima, a mantrázás, vagy a csikung/jóga egy nagyon komoly, ugyanakkor felemelő dolog. Nem mondom,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!